úterý 21. února 2017

[RECENZE] Patrick Ness - My ostatní tu prostě žijem

Výsledek obrázku pro my ostatní si tu prostě žijem
KNIHA: My ostatní tu prostě žijem
AUTOR: Patrick Ness
SÉRIE: Samostatná kniha
ŽÁNR: YA, contemporary
NAKLADATELSTVÍ: Slovart
ANOTACE: A co když nepatříš mezi vyvolený? Mezi ty, co maj za úkol zlikvidovat zombíky nebo bojovat s duchomorama (nebo co má to modrý světlo a všechny ty mrtvoly zase sakra znamenat)? Co si počít, když jsi jako Mikey? Kluk, kterej chce prostě jenom odmaturovat, užít si maturitní ples a možná už konečně sebrat odvahu a pozvat Hennu na rande dřív, než se něco semele a někdo už zase vyhodí školu do vzduchu. Protože někdy má člověk větší trable než to, že se tenhle měsíc už podruhý schyluje k zániku světa, a někdy prostě musí umět najít i v obyčejným životě něco neobyčejnýho. I když třeba tvýho nejlepšího kámoše uctívaj pumy jako modlu.

MÉ HODNOCENÍ: Každý zná ty naše staré, dobré hrdiny. Každý zná Harryho, Tris, Clary, Katniss atd. Ale kolik z nás si pamatuje „ty ostatní“? Kdo si pamatuje třeba jejich sousedy, spolužáky, se kterými se jednou potkali na školní chodbě? Nikdo. A právě o těch „nedůležitých“ vypráví Nessova kniha My ostatní tu prostě žijem.

Nemáte ani ponětí o tom, jak moc jsem se těšila na tuto knihu. V zahraničí jsou na ní všemožné recenze, ale nečetla jsem ani jednu, kde by knihu vychvalovali do nebes. A víte, proč tomu tak je? Protože my všichni jsme si zvykli číst o těch „hlavních“, o těch předurčených. A mě už prostě nebavilo číst o těch stereotypech, kde se kluk zamiluje do holky, je bílé pleti, pochází z Ameriky, sice má nějaké jizvy na duši, ale na konci knihy všechny jizvy vymizí a napadne o nich ani slovo. Tak to teda ne.
,,Každej nemusí bejt ten vyvolenej. Každej nemusí bejt hrdina, co zachraňuje svět. Většina lidí prostě musí jenom žít svůj život, jak nejlíp dovede, dělat věci, který jsou důležitý pro ně."
Patricka Nesse očividně také unavovalo číst o všech těch perfektních lidech, vzal pero do vlastní ruky a napsal skutečný příběh o skutečných lidech. (Teda pokud nepočítáme záležitost s čtvrtečním bohem.) Příběh pojednává o čtyřech lidech, přitom každý z nich je jiný. Jediné co mají společného je, že všichni čtyři maturují. O Mickeyem, kluk s obsedantní kompulzivní poruchou (vysvětlení nemoci → zde). O Henně, černošce, která má matku černou Američanku a otce Fina. O Jaredovi, gayovi, který je z jedné čtvrtiny bůh koček. A o Mel, sestře Mickeyho, která kvůli své psychické nemoci zameškala rok na střední. Vidíte to? Jsou úplně odlišní od hlavních hrdinů, přitom jsou jako my. Normální lidé, přičemž každý má své vlastní problémy. Protože my ostatní tu prostě žijem a nic s tím nenaděláme.

Kniha se mi tak moc líbila právě z této části. Bylo osvěžující/nové/okouzlující číst o reálných bytostech s reálnými problémy. I když hipsteři na jejich škole bojovali se zlem, oni se zajímali o to, co se kolem nich děje, ale přitom měli na prvním místě sami sebe. Své vlastní problémy. A hádejte co? Ne každý přijde na to, co chce se svým životem dělat už v osmnácti. Ne každý ví, koho bude milovat. Ne každý ví, jestli je homosexuál, heterosexuál, bisexuál atd. A ne každý se ze své psychické nemoci vyléčí. Protože takový je život.
,,Budoucnost je před námi. A není až tak vzdálená, jak budoucnost obvykle bejvá. Je tady. Blíží se každou vteřinou."
Sečteno a podtrženo: Pokud stále váháte, zda si knihu přečíst, či ne, tak vás rozhodně přesvědčí to, že obal knihy září ve tmě. Přesně tak. Opravdu září ve tmě. 

TÍMTO BYCH CHTĚLA PODĚKOVAT NAKLADATELSTVÍ SLOVART ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU, MOC SI TOHO VÁŽÍM :)!
KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

⭐⭐⭐⭐⭐

Žádné komentáře:

Okomentovat